dinsdag 25 april 2017

Is het echt zo erg?

Foto: Marisa Elisa Photography voor Plasticdieet

We leven in de Plastic Era; inmiddels hebben we al zoveel plastic geproduceerd dat we de aarde zes keer met plastic tasjes zouden kunnen inwikkelen! We zijn ons er niet altijd van bewust, maar ons leven wordt beheerst door plastic. Bestek, bekertjes, to go koffie, rietjes, plastic zakjes (gelukkig niet meer gratis)... ongemerkt gebruiken we er enorm veel van! Op zich is dat erg praktisch, maar helaas vergeten we vaak welke invloed dit gebruik op ánderen heeft.

Ieder jaar komt meer dan 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dit leidt tot een miljoen dode zeevogels en 100.000 dode zoogdieren per jaar. Say what....? Shocking! De voornaamste reden hiervoor is dat plastic niet vergaat: ieder stukje plastic dat ooit gemaakt is, is nog steeds op aarde. Best gek toch, dat het rietje dat je 3 minuten gebruikt eigenlijk nooit meer verdwijnt?

Door aantasting van warmte en water breekt plastic af in héle kleine stukjes. Daarom zie je je rietje misschien niet direct terug, maar heeft het wel een (nog grotere) impact op zeedieren die dit als voedsel aanzien. Een vis maakt geen onderscheid tussen plastic en plankton. Ohja.. en als de plastic deeltjes eenmaal in de zee drijven, trekken ze ook nog eens gifstoffen (Persistent Organic Pollutants) aan... Ook de grote stukken hebben negatieve effecten: in één decennium is het aantal dieren dat verstrikt raakt in plastic met 40% gestegen.
Daarnaast is het productieproces van plastic ook niet om over naar huis te schrijven: zowel het produceren áls verbranden (de meest gebruikte 'recycling'manier van plastic) leidt tot meer CO2 en schadelijke chemische stoffen in de lucht. Kortom; laten we gewoon zorgen dat we het niet hoeven te gebruiken, dan hoeven we ons ook geen zorgen te maken om de effecten achteraf! Wíj gaan je laten zien hoe; door een maand lang tips&tricks, inspiratie en informatie te geven.

Bronnen: Emmajohn.nl, Plasticsoupfoundation.org , Hetkanwel.nl

Doe mee!

0 reacties:

Contact

Plasticvrij kopje koffie?

Wij worden enthousiast van enthousiaste mensen en leuke projecten die aansluiten bij het Plasticdieet. Heb je een tof idee? Wil je je inzetten voor een duurzamere wereld? Wil je samenwerken? Aarzel niet en stuur ons een berichtje!

Waar zitten we?

Onze leden komen uit heel het land, maar je vindt ons het vaakst in Amersfoort, Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Ons kantoor is gevestigd aan de Stadsring in Amersfoort. Kom je een keertje langs?